Wat gebeurt er zoal


Carnavalstoernooi

Omdat de vaste verslaggever door griep geveld was is Ad de Veth zo vriendelijk geweest om in woord en beeld verslag te doen van ons Carnavalstoernooi.

Ons 2e toernooi van 2019 werd als vanouds een zeer gezellig samenzijn, waarbij de weergoden ons nog maar eens een keertje goed gezind waren.
Nadat de wedstrijdleiding (Ad de Veth) de deelnemers ontvangen had met de uitleg hoe er zou worden gespeeld ging het toernooi van start met 35 deelnemers, dus 3 tripletten. In eerste inst
antie nog een foutje in de software, was snel opgelost en kon er worden gespeeld.
Na de eerste ronde was er voor de deelnemers een gratis kopje koffie, na de tweede ronde een gratis kop soep, ook weer gemaakt door Han de Veth, zo ging de laatste ronde tussen 16.15 uur en 16.30 uur van start.
Na afloop van de laatste ronde kon nog net tijdig de prijsuitreiking plaats vinden, dit wegens één langdurige partij. Dat moest wel snel gebeuren, want enkele deelnemers moesten rond 18.00 uur bij ‘Ons Thuis’ zijn. Het bleek de winnares van dit toernooi te zijn, en het mag niet zo zijn dat de nummer één niet meer aanwezig is bij de prijsuitreiking. Er waren in totaal 5 deelnemers met 3 gewonnen partijen.

Uitslag:
1e Henny Segeren
2e André van de Reijt
3e Bert Segeren
4e Johan Bax
5e Door van de Reijt 

In totaal waren er 14 prijzen in de vorm van planten voor binnen en buiten.

Hierna zijn er verschillende leden wat blijven hangen en hebben gezellig met elkaar zitten nakaarten.
Op zeker moment kwam Adrie van Oosterhout binnen stappen, om te boulen voor de dinsdagavond.  
Toen werd er besloten alsnog maar met totaal 9 leden een partijtje te spelen, dan was Adrie toch niet voor niets gekomen.
Dit werd wel door hem gewaardeerd.


-----------------------------------------------------------------------------

Snerttoernooi

Wat is er mooier op zo’n zonnige winterdag dan een snerttoernooi. 36 Leden konden dus niets mooiers verzinnen en zijn vol goede moed aan dit toernooi begonnen. Vier ronden mêlee; na de eerste ronde een verwarmend kopje koffie of thee en na de tweede ronde een kom snert, roggebrood met spek en een flink stuk rookworst.

Een deel van de aanwezigen heeft hiervan binnen bij de kachel genoten en een ander deel heeft heerlijk in het zonnetje de soep en bijbehorende accessoires genuttigd.

Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan.

Na die vier rondes heeft de wedstrijdleiding de eindstand op kunnen maken. Frie de Been is met vier winstpartijen en 27 pluspunten 1e geworden. Met slechts één pluspuntje minder werd Rian Vervuren 2e en Paul Plasmeijer moest genoegen nemen met de 3e plaats omdat hij op zijn beurt weer één pluspuntje minder had dan Rian.

Een tegoedbon, blauwe druifjes, chocomel met slagroom, bloemenvazen  en rookworsten: dat waren de keuzes uit het prijzenpakket. Ieder nam zijn deel.

Dank aan Tonnie Segeren en Marij Boelaars voor de heerlijke erwtensoep, Ad en Ad voor de wedstrijdleiding en de deelnemende leden voor hun inzet.


-----------------------------------------------------------------------------

Kersttoernooi


Hoe leuk kan een jeu de boules toernooi zijn?

Heel leuk als je voor de verandering speelt op een totaal andere ondergrond. Dat vond een aantal bestuursleden in het verleden blijkbaar ook; vandaar dat ons Kersttoernooi al jaren wordt gespeeld in de binnenbak van onze plaatselijke manege (officieel genaamd Pensionstal Zeggezicht).

Al jaren zijn wij voor dit toernooi te gast bij de familie Lievens die ieder jaar weer onze leden tussen de wedstrijden door voorziet van een hapje en een drankje.

Ook dit jaar hebben maar liefst 48 leden met hun hoeven in het zand gestaan om te kijken wie de sterkste was. Onze weermannen hadden aan alles gedacht, zelfs een laagje sneeuw om er een ècht Kersttoernooi van te maken. Er is - zoals gebruikelijk - gespeeld in vier ronden en warempel: omdat we om 4 uur de plaat moesten poetsen (de bak verlaten) is precies op dat moment de laatste boule gegooid en kon de uitslag worden opgemaakt. Niet alleen de vereniging had voor prijzen gezorgd, ook Mariet Bax, Corrie Rommens en Ria van Fessem hebben daar aan bijgedragen. Veel prijzen en dus duurde de prijsuitreiking langer dan normaal.

Zes leden met vier gewonnen wedstrijden en we noemen de eerste drie: Ad Musters is toernooiwinnaar geworden, gevolgd door Cor van Fessem en Johan Bax op de derde plaats. Het is nog lang gezellig gebleven in de kantine.

Een toernooi als dit kan alleen maar slagen als mensen zich inzetten om: de wedstrijdleiding op zich te nemen, te zorgen voor - met mooie kersttakjes - versierde telborden, de banen uit te zetten, met enorme inzet proberen het toernooi op hun naam te schrijven.


Dank aan de winnaar die heeft bijgedragen aan dit artikel.

-----------------------------------------------------------------------------

Sinterklaas-Brunch-ToernooiHij is weer in het land. Ook voor ons dus dè tijd om een toernooi ter zijner eer te organiseren. Met een koude oostenwind behoorlijk frisjes, maar dat kun je Sint natuurlijk niet verwijten. Traditioneel is het ons Sinterklaas-Brunch-Toernooi zodat er naast de speelronden voldoende tijd moet overblijven voor de koffie, soep, broodjes en wat dies meer zei. Koffie met banketstaaf na de eerste ronde en na de tweede een verwarmende kop soep van Han met keuze uit groenten of kippen. Met deze temperatuur ging dat er best in. Na de derde ronde was de einduitslag bekend. Dit keer waren er als uitzondering geldprijzen voor de eerste drie. Weliswaar chocolade geld, maar toch….

Door van de Reijt kreeg een envelop met de derde prijs, Toon Wouters een met de tweede en Ad de Veth (himself) kreeg het meeste snoepgeld als eerste prijs. Feitelijk waren er alleen maar prijswinnaars, want Diny en Ad hebben voor alle deelnemers kadootjes gemaakt die vol verwachting zijn opengemaakt. Dat een paar leden niet (of slechts beperkt) hebben meegedaan is velen niet opgevallen zodat het een complete verrassing was dat de goedheilig man en zijn helper hierna hun intrede deden. Sint Nico-laas en zijn Zwarte Piet hebben dit toernooi extra kleur gegeven met hun aanwezigheid. Aan Zwarte Piet is de hele discussie omtrent zijn voorkomen geheel voorbijgegaan. Hij was, zeer traditioneel, voorzien van rode lippen, gouden oorringen en een volle zwarte haardos met krullen. Sint was daarentegen zeer ingetogen en straalde de waardigheid uit die we van een dergelijk vroom persoon mogen verwachten. In het grote boek was voor een aantal leden een passend verhaal opgetekend, dat door Sint geheel op rijm is voorgedragen. Naast de voorzitter mochten diverse leden bij Sint komen en werden op een soms strenge, maar altijd vermakelijke toon, toegesproken. Gezeten op een stoel, want Sint’s frêle knieën staan niet toe dat ons soort zwaargewichten daar op plaats neemt.

Toen Nico Haasdijk later op de middag ook nog een kijkje kwam nemen en vroeg hoe het was geweest zei ik: “Nico, het was geweldig, je had er bij moeten zijn.”

Niet in de laatste plaats was de dag zo’n groot succes omdat de dames in de keuken de zaakjes weer prima voor elkaar hadden. Han, Ria, Corrie en later ook Gerda: “Bedankt, we zijn niets te kort gekomen.”

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wijntoernooi

Oktober is per definitie de wijnmaand. Niet vreemd dus dat wij in deze maand ons wijntoernooi organiseren. Dit jaar met 38 deelnemers, prima weer en een dito sfeer. Vier ronden mêlee met lange en spannende partijen, soms duurden die wel vijf kwartier. Tussendoor een kopje koffie, een kopje soep van Ria van Fessem en een stokbroodje kammewattus. Door de goede zorgen van Wil en Cees Wortel en voornoemde Ria kwamen de deelnemers dus niets te kort, behalve misschien een dosis geluk om de partij naar zich toe te kunnen trekken.
Geluk was niet de reden voor de uiteindelijke winst van het toernooi door Toon de Been, die na de overwinning in het “Boules by light by night” ook nu weer de eerste prijs in de wacht sleepte. Ed Thiele werd zeer verdienstelijk tweede met slechts 4 punten verschil uit de vier gewonnen wedstrijden en Johan Bax als derde met op zijn beurt 5 punten verschil met Ed. Ieder mocht op zijn beurt kiezen uit de prijzentafel en waarempel: de flessen wijn hadden bij iedereen de voorkeur. Ook voor de leden op de plaatsen 4 t/m 11 waren er prijzen variërend van pasteitjes met ragout tot (al dan niet Franse) kaasjes. Alle winnaars vindt je terug op de groepsfoto. Enkele prijswinnaars hebben hun prijzen gedeeld met de nagebleven leden die onder het genot van een wijntje of een andere (al dan niet alcoholische) versnapering en hebben de wedstrijden van dag nog even doorgesproken.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van zomer naar herfsttoernooi


Het was een mooie zomer. Het is heel lang mooi weer geweest, maar blijkbaar vindt Pluvius dat het nu mooi is geweest. Daar waren wij met ons “Van zomer naar herfst toernooi” mooi de dupe van. Deze keer kwamen de voorspellingen van Buienradar 100% uit. De eerste wedstrijd moest al in een matig regenbuitje worden afgewerkt en tijdens de koffiepauze (met appelgebak van Mariet en Johan) werden de plassen op de baan groter en groter. En dat terwijl er nog zwaardere buien op de radar verwacht werden.
Voor het eerst in de geschiedenis is daarom besloten een toernooi af te werken in slechts één speelronde. Op die manier krijg je natuurlijk een zeer verrassende eindstand waarin Toon Wouters en Michiel Rommens de terechte winnaars waren. Ze hebben tenslotte de kersverse zomerkampioen Hans van der Lingen en zijn medespeler Anton Vermeulen met 13-1 verslagen. Hierdoor kwamen die laatsten heel terecht in aanmerking voor de poedelprijs.
Op de tweede plaats eindigden Door van de Reijt en haar gelegenheidspartner Henk van Groesen, terwijl drie teams met hetzelfde puntensaldo op de derde plaats eindigden. Voor alle winnaars hadden Diny en Ad gezorgd voor bloemgerelateerde prijzen; trouwens ook voor boeketten voor de winnaars van de zomerkampioenschappen waarbij:
Hans van der Lingen eerste is geworden in de doublette-variant, Johan Bax tweede en Cees Polak derde.
In de andere competitie - de zogenoemde XL-competitie - werd Johan Bax als eerste gehuldigd, Ad Musters als tweede en Adrie van Oosterhout als derde.
Nadeel van dit “flitstoernooi” is wel dat we niet lang genoeg hebben kunnen genieten van de herfststukjes - gemaakt door Ria van Fessem - die de tafels sierden.
A.s. dinsdag begint de strijd om het winterkampioenschap; benieuwd wat die als winnaar op gaat leveren. Op basis van de uitgebrachte stemmen wordt deze winter na de koffiepauze weer een tripletten-competitie gehouden.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Installatie LED-verlichting

Niet alleen je fiets moet in de komende donkere tijden goede verlichting hebben, ook onze jeu de boulesbanen hadden daar dringend behoefte  aan. In december vorig jaar is al begonnen met de voorbereidingen om op 2 januari een aanvraag voor subsidie aan te vragen bij de overheid. Deze is begin dit jaar toegekend maar was bijlange niet voldoende om de totale kosten van nieuwe verlichting te dekken.

Gelukkig is er de Rabobank waar wij al eerder met succes hebben aangeklopt en die ook deze keer bereid was ons te steunen via hun Stroomversnellingsfonds.

Maar ook daarmee waren de begrootte kosten niet gedekt en hebben we nogmaals bij onze Gemeente een beroep gedaan op de Toegankelijkheidsssubsidie “Kom binnen”. Gelukkig is ook deze aanvraag gunstig beoordeeld en was er nog maar een (relatief) klein tekort dat we uit eigen middelen moeten betalen.

Vandaag was het moment aangebroken dat één nieuwe mast en vijf armaturen met LED-verlichting zijn geplaatst. Het gehele traject - van offerte tot installatie - is begeleid door mastverlichting.com, die op hun beurt de installatie hebben uitbesteed aan een specialist.

Zonder problemen heeft Leon (zo heet hij) de klus geklaard. Natuurlijk waren André van de Reijt en Cor van Fessem, samen met ondergetekende van de partij om hierbij hand- en spandiensten te verrichten. Cor vond het werk van Leon zò inspirerend dat hij een eigen (de)monteerklus heeft aangepakt.

Het plaatsen van de nieuwe mast had nog het meeste voeten in de aarde (letterlijk en figuurlijk), maar in eendrachtige samenwerking met Leon in de hoogwerker is ook deze klus geklaard. De nieuwe mast kan wel een (wind)stootje hebben.

De afstelling van de armaturen moest natuurlijk wachten tot de zon onder was gegaan, maar toen het eenmaal schemerde is de stand van een paar armaturen nog een beetje aangepast, zodat we nu op alle plaatsen op de banen prima licht hebben.

Johan Bax, Ad Musters en Paul Plasmeijer waren (bij toeval) toch aanwezig en hebben proefondervindelijk kunnen vaststellen dat de verlichting prima in orde is.

Laat de winter maar komen, wij hebben goed zicht.

Jan Braun

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Najaarstoernooi 2018


Hoewel ons Najaarstoernooi al in december vorig jaar op de kalender was gezet heeft niemand daar rekening mee gehouden. Zo was er deze zondag de opening van het vernieuwde gedeelte van onze kerk, de Traaierie, de Traaise kermis, de open monumentendag, een kunsttentoonstelling in Oosterhout en wie weet wat nog meer. Ondanks dat was het geweldig dat 68 mensen (34 doubletten) hadden ingeschreven op ons toernooi. Evenals het vorig jaar was dit tevens het maximum aantal deelnemers omdat wij “slechts” beschikken over 17 jeu de boules banen.

Veel mensen van buiten onze vereniging (18 koppels) en iets minder (16) uit onze eigen gelederen. Er zijn onder perfecte weersomstandigheden 5 ronden gespeeld waaruit uiteindelijk 5 doubletten zijn voortgekomen die alle 5 de wedstrijden gewonnen hebben en dat kwam mooi uit omdat er ook 5 (x 2) prijzen te verdelen waren. Dan gaat het uiteindelijk om het saldo winstpunten uit alle partijen. Met een saldo van 54 punten zijn Marian van Campen en André van Vught 1e geworden. Op de 2e plaats zijn Door en André van de Reijt geëindigd, werden Angelina Schuurbiers en Dick Peters 3e. Corry en Peter van Kuijk wisten beslag te leggen op de 4e plaats en het gelegenheidsduo Henny Buijs/Rian Vervuren werden uiteindelijk 5e.

De prijzentafel zag er dit jaar wat anders uit dan bij de vorige edities. Met de medewerking van de molenaar van onze Molen de Arend en onze Bottelier Jeroen van Dongen hebben we de winnaars mooie prijzen kunnen schenken.

Daarnaast hebben we voor het eerst alle deelnemers een prijsje mee naar huis kunnen geven. Elke deelnemer is verrast met een pannenkoekenmix van diezelfde molen. Een passend geschenk voor menig deelnemer die tijdens het toernooi zelf een of meerdere “pannenkoeken” heeft gegooid.

Een dergelijk toernooi kan alleen maar succesvol zijn dankzij de medewerking van een aantal vrijwilligers. Jopie Baremans, Ria van Fessem en Han de Veth voor de catering, terwijl Ad de Veth zijn rol als wedstrijdleider en (in voorkomende gevallen) scheidsrechter prima heeft vervuld.

Zondag 23 september is het volgende toernooi gepland: het “van Zomer naar Herfst Toernooi”. Een toernooi alleen voor de eigen leden met een heel aparte team-samenstelling.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Doublettenkampioenschap 2018

Met 20 koppels op het doublettenkampioenschap heb je met 40 leden een prima toernooi. Niet in de laatste plaats vanwege het prachtige weer en zeker niet vanwege het enthousiasme van alle aanwezigen. In vier ronden is gestreden om de titel "doublettekampioen 2018". De fles Ricard van Johan en Mariet is pas na de 2e ronde in de strijd geworpen en wellicht is die mede verantwoordelijk geweest voor het uiteindelijke resultaat. Door een rondje over te slaan werden uiteindelijk Annie en Frie de Been eerste (net als in 2017), werden Door en André van de Reijt tweede en legden Henny Buijs en Jos van Oosterhout beslag op de derde plaats. De catering was voortreffelijk verzorgd door Bea en Edward. Tom zorgde voor de verzorging van de hapjes op de baan. Kortom geweldig gedaan.

Nu op naar het Najaarstoernooi op 9 september.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barbeque toernooi

Volgens de weerapps werd het vandaag zo’n 30º. Dat is natuurlijk in de schaduw want in de zon was het nog vele graadjes warmer. Desondanks was deze editie van het BBQ-toernooi de best bezette van de afgelopen jaren. 36 Deelnemers om te boulen en nog een paar die het toernooi lieten voor wat het was en alleen ingeschreven hadden voor het barbeque-gedeelte.

Gelukkig hebben wij vier banen die ’s-middags voor wat schaduw zorgen; die waren dan ook als eerste uitverkocht. Dat is dan nog slechts voor 4 x 4 = 16 deelnemers zodat de overige 20 deelnemers een plaatsje op de zonovergoten banen mochten uitzoeken. Maar met een paar parasols is daar ook nog voor een beetje schaduw gezorgd. Het toernooi zelf is gespeeld in 3 spelrondes mêlee. Tussen de spelrondes was er voldoende tijd om even op adem te komen in de weldadige schaduw van onze overkapping onder het genot van een kopje koffie of iets fris.

Voor de eerste acht in de einduitslag waren er prijzen waarbij de eerste prijs is gewonnen door Corrie Rommens, gevolgd door Gerda Braun op de tweede plaats en Nico Haasdijk die derde is geworden. De nummers vier tot en met acht zijn terug te vinden op de foto met de prijswinnaars. Mooi verdeeld waren het uiteindelijk vier dames en evenveel heren die in de prijzen vielen.

De rest van de middag en een deel van de (voor)avond was weggelegd voor de barbecue. De koks van dienst waren Ed Thiele en Hans van der Lingen die  werden afgelost door Leo Vermeulen en Jan Braun. Ook nu was het vlees van Havermans weer voortreffelijk en even voortreffelijk klaargemaakt door de “heren met schort”. Zoals gewoonlijk moet er aan het einde van het festijn nog wat vlees worden meegegeven om thuis van te genieten want het blijkt elk jaar weer een beetje teveel te zijn (of is dat omdat wij steeds wat ouder worden?).

De overgebleven gasten hebben hand en (ont)spandiensten verricht om de partytent (belangeloos ter beschikking gesteld door Sjel) weer af te breken en op te bergen. Hij heeft goed dienst gedaan en voor voldoende schaduw gezorgd. Ook waren er voldoende handjes om alles op te ruimen en zonodig af te wassen.

Het was een heel mooi toernooi met een mooie afsluiting. Op naar het volgende toernooi: het clubkampioenschap doubletten op zondag 12 augustus.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------